За лечението

Склеротерапията под ултразвуков контрол е новаторски метод за лечение на разширени вени. Ефикасен, щадящ метод, с минимален риск, алтернатива на операцията – пациенти, които не са подходящи за хирургична интервенция или се страхуват от нея, могат да се възползват от този най-успешен начин на лечение. Новаторският метод на лечение се извършва от лекар – съдов специалист. Прилага се чрез инжектиране на разпенено вещество – склерозант. Веднъж влязло в контакт със стените на кръвоносните съдове, веществото предизвиква мигновена реакция на стесняване. Стените на вената се свиват, тя спира да функционира и постепенно се абсорбира от организма като съединителна тъкан. Интервенцията се осъществява под лекарско наблюдение, чрез ултразвуков апарат от най-ново поколение, позволяващ да се определи с точност мястото на болната вътрешна вена, понякога невидима с просто око. Това дава възможност в продължение на цялата манипулация да не се засягат други кръвоносни съдове или съседни тъкани. В следствие на интервенцията кръвотокът от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намаляват налягането и отоците в долните крайници.

Склеротерапията е подходяща за големи разширени вени, които доскоро се лекуваха само с оперативна намеса. При този метод на пациента не му се налага болничен престой и той може веднага да се завърне към ежедневните си ангажименти и работа. Друго голямо предимство е, че не се налага използването на анестезия и не остават белези или други неестетични последици, както е при оперативното лечение. Със склеротерапията под ултразвуков контрол се решава здравословният проблем на пациента, избягва се задълбочаването на заболяването и последващите усложнения, постига се видим естетичен ефект.

Предимствата на метода са безспорни, а успеваемостта е над 95%.
Манипулацията е безболезнена и кратка – след 5-минутен преглед и още по-кратка инжекция, пациентът поема към всекидневните си ангажименти. Напълно лечими са дори изключително тежки форми на болестта, които при останалите познати методи най-често се определят като безнадеждни и се предписват палеативни средства като обезболяващи или мазила. Ефективността при склеротерапията под ултразвуков контрол е значително по-висока от класическата оперативна техника и лазерно лечение.

Манипулацията се утвърждава като най-успешната, иновативна и безболезнена и единствена предлага решение при всички проявления на заболяването.

С помощта на ултразвуковия апарат се установява проблемната вена, която не се вижда на повърхността на крака, което е голямата разлика със склеротерапията на повърхностни вени, която се практикува от много лекари, които инжектират склерозиращо вещество във видимата вена, а не във вената, която е скрита, но която всъщност предизвиква проблема. Цялата процедура е секунди, няма упойка, повечето от пациентите не усещат нищо и реално могат да поемат ежедневните си ангажименти веднага след инжекцията.

Друго важно предимство на този метод е, че той не е свързан и не е противопоказен при съпътстващи заболявания като диабет или сериозни сърдечни проблеми, при които оперативната намеса е доста рискована и дори често изключена.

След извършване на процедурите няма почти никакви рецидиви. Те могат да са около 3-5%, което в сферата на медицината се равнява почти на нула.

Това е най-малко рисковият метод. Бърз, лесен и щадящ пациента.

Като големи предимства на склерозирането на вени под ултразвуков контрол се считат:

 • Без прием в болница
 • Без упойка
 • Без болка
 • Без операция
 • Без белези и шевове
 • Без ластични чорапи

Доказателство за ефикасността на склеротерапията под ултразвуков контрол е, че това е най-широко разпространеният метод за лечение на разширени вени в страните с най-напреднала медицина като Израел, САЩ, Канада и други.

Етапите, през които преминава лечението

На първо място се провежда консултация и преглед с ехо-доплер, с цел диагностика на проблема. След прегледа се пристъпва към лечение, което включва от едно до няколко убождания на проблемната вена/и. След два, три или четири месеца се назначава дата за контролен преглед, който цели да се проследи процеса на лечение и възстановяване.

Много често една процедура е достатъчна за цялостното излекуване. Възможно е да се наложи и втора, трета манипулация, рядко и четвърта, и то ако проблемът не е бил лекуван с години и е твърде напреднал.

Очаквани реакции по време на оздравителния период 

След ултразвуково-контролираната склеротерапия са възможни реакции, които са нормални и преходни:

 • зачервяване и възпаление по хода на вената в първите дни до седмици
 • поява на възли и втвърдявания по хода на вената
 • усещане за болка и локано подуване, лек оток в областта на стъпалото и глезена
 • усещане за обтягане, дърпане, чувствителност и сърбеж
 • поява на синини и промяна в пигментацията

Тези явления са временни и в повечето случаи отшумяват напълно до няколко седмици или месеци

Много редки усложнения (изискват лекарски преглед) – приблизително при 1 на 10 000 пациенти:

 • локални язви
 • дълбока венозна тромбоза – отшумява при адекватно и навременно лечение
 • алергична реакция

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)