За заболяването

Разширените вени (варикоза) е хронично прогресиращо заболяване на вените. Проявява се с тяхното разширяване, накъдряне и видоизменение. Разширените вени са често срещано заболяване, в около 40% от населението. Най-често засягат долните крайници, но може да има и патология на друго място.

Вените имат основна функция да връщат кръвта в обратна посока към сърцето. За тази дейност са отговорни венозните клапи и мускулите, които се съкращават и спомагат за нормалното кръвообращение. Венозните клапи са нежни, изградени от съединителна тъкан шестоми, които се намират на приблизително всеки 10 см по хода на съда. Увреждането на тези клапи е необратимо и води до еднопосочност на движението на кръвта, с вследствие на това - увеличаване на венозното налягане, изменение на вените и редица оплаквания, които се задълбочават с времето.

Разширените вени могат да бъдат няколко типа в зависимост от вида и степента на увредата.

  • телеангиектазии - паякообразни, червни до виолетови съдове, с големина до 1 мм
  • венулектазии - малки разширени венички, до 2 мм
  • ретикуларни вени - силно нагънати вени (от 2 до 4 мм), изглеждащи неестетично на външен вид. Пациентите нямат особени оплаквания
  • варикозни вени - големи и извити разширени вени над 4 мм

Причините за появата на различните видове разширени вени са най-често наследствена обремененост (слабост на съединителната тъкан в около 80% от случаите), но могат да бъдат и причини като: наднормено тегло, бременност, травми, продължително правостоене и обездвижване, хормонални нарушение и др.

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)