Обща информация

Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose – разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение, увиване и удължаване на вените, поради увреждане в съединителната тъкан, което води до нефункциониращи клапи по хода на вената.

Варикозната болест, някога смятана за проблем на по-възрастните, напоследък все по-често засяга и млади хора. В момента мъже и жени дори на 20 – 25 години са податливи на това заболяване. Причините са най-различни, като наследствено предразположение, наднормено тегло, липса на физически упражнения, травма на крака, слабост на съединителната тъкан и увреждания на венозната система, тютюнопушене. Бременността също е фактор за поява на разширени вени поради хормоналните промени, които настъпват през този период, повишаването на обема на циркулиращата кръв в съдовете и постепенното увеличаване на размерите на плода и на налягането в областта на съдовете на долните крайници. Прекомерната консумация на сол също може да увеличи общото количество кръв в организма, поради задръжката на вода.

Въпреки че варикозата може да се появи навсякъде във венозната система, включително и в долната част на хранопровода, аноректалната област (хемороиди) и сперматиковата връв (варикоцеле), най-честата поява е в долните крайници и то в подколенния сегмент на голямата повърхностна вена.

В изправено положение кръвта от краката трябва да се придвижи обратно към сърцето, преодолявайки земното притегляне. Това става с помощта на физическо движение, при което мускулите на долните крайници се съкращават и действат като помпа, подпомагайки оттичането на кръвта през вените към сърцето. Деликатните клапи във венозната система прекъсват колоната на кръвта, движеща се от глезените към сърцето, като възпрепятстват връщането на кръвта надолу към глезените. Ако работата на човек предполага стоене на едно място, особено прав, кръвта в долните му крайници започва да се застоява и около венозните клапи започват да се образуват кръвни микро-съсиреци, които с времето нарастват. Това от своя страна води до стесняване на отвора при венозните клапи и съответно до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове под тях. В резултат клапите се затлачват, а вените се разширяват. Венозната кръв се застоява в долните крайници и предизвиква тежест, болки, парене, нощни крампи и подуване на подбедриците. Постоянният оток на подкожието води до нарушаване на храненето на кожата с последващо развитие на кожно възпаление или образуване на трудно зарастващи рани.

Хроничната венозна болест (ХВБ) започва в сравнително ранна възраст. Засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред женския пол. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици.

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557