Усложнения с времето

ХРОНИЧНА ВЕНОЗНА БОЛЕСТ (ХВБ)

Хроничната венозна болест (ХВБ) не трябва да се пренебрегва, рано или късно води до появата на проблеми, които могат да бъдат не само от естетичен характер. Наблюдават се външни изменения, под формата на „звездички“ и накъдрени и изпъкнали разширени вени. Венозните стени се отпускат под натиска на увеличеното налягане в съдовете, нарушава се кръвообращението, затруднява се изпомпването на кръвта към сърцето. Краката се подуват и започват да болят. Поради забавения кръвоток кожата в областта на глезена става суха, чувствителна и видоизменена, склонна към изтъняване, образуване на пигментации и рани. За хроничната венозна болест допринасят най-често генетичната предразположеност, наднорменото тегло, тежкият физически труд, продължителното правостоене и обездвижване. В по-напреднали стадии заболяването може да причини остър флебит, кръвотечение и трофични изменения на кожата (екземи, язви). Най-сериозното усложнение е тромбоза в разширените вени, което причинява сериозно разстройство на функцията на долния крайник. Интензивното и ранно лечение на ХВБ може да предотврати усложнения и хронифициране на заболяването. 

ТРОМБОФЛЕБИТ

Тромбофлебит е възпаление на вена (флебит) придружено с образуване на тромб (съсирек) в повърхностна вена, най-често на долните крайници. Появява се зачервяване и болка по хода на вената, локално подуване и уплътнение. Най-често от тромбофлебит страдат хора, които имат разширени вени по краката, но той може да бъде причинен и от медицински манипулации (напр. поставяне на абокат), травма на крайника, някои лекарства като орални контрацептиви или химиотерапия, обездвижване и др. Повърхностният тромбофлебит може лесно да бъде диагностициран с Доплерово изследване от съдов специалист и да бъде успешно лекуван с нестероидни противовъзпалителни медикаменти (NSAID), антикоагуланти при нужда и компресивини чорапи или превръзки.

Ако повърхностният тромбофлебит е близо до вливането на повърхностните вени в дълбоките, това може да доведе до усложнения като дълбока венозна тромбоза (ДВТ) или белодробна тромбоемболия (БТЕ).

 ДЪЛБОКА ВЕНОЗНА ТРОМБОЗА (ДВТ) – Флеботромбоза

Дълбока венозна тромбоза (флеботромбоза) е образуване на тромб, а в последствие и възпаление на дълбоките вени. Причините за появата на ДВТ могат да бъдат: венозна недостатъчност (увреждане на стената на вената), венозен застой с повишена съсирваемост на кръвта.  Висок риск за ДВТ могат да бъдат всички големи коремни и травматологични операции, цезарово сечение или тежки травми и наследствени заболявания като тромбофилия, излишък на фактор 7,9 и др. Хормонално-заместителна терапия и други медицински лечения също могат да бъдат предпоставка за ДВТ. Бременност, залежаване и някои синдроми, при които има венозен застой или притискане на съдовете в малкия таз, са сред честите виновници за това усложнение, с понякога фатален край. При пациенти с наднормено тегло, рискът от инфаркт, мозъчен инсулт и ДВТ е силно завишен. Дълги полети със самолет (над 3 часа) също могат да станат причина за дълбока венозна тромбоза, макар и да звучи безобидно - високото налягане, принудителното обездвижване и притискането на свивката зад коляното в седалката за дълго време води до нарушено кръвообращение.  Препоръката в такива случаи е да се лети с ластичен чорап и да се раздвижват стъпалата на всеки 20 минути.

Диагностицирането на ДВТ може да стане с еходоплерово изследване от специалист и кръвно изследване на Д-димер (протеин, който показва наличието на тромбоемболизъм). Клиничната картина се изразява в оток на подбедрицата или на целия крак; обемна разлика между двата крайника, понякога повече от 3-4 см; силна болка, тежест, които се усилват при изправяне. Дълбоката венозна тромбоза може да доведе до тежки усложнения като белодробна тромбоемболия (БТЕ – откъсва се тромб, който, чрез кръвния ток стига до сърцето и белия дроб, запушва белодробната артерия и може да доведе до остър задух или летален изход).

Посттромбозен синдром   

Венозният застой и концентрираната кръв водят до високо налягане в крайника, влошава се храненето на тъканите, кожата потъмнява, изтънява и в крайните стадии се отварят рани, които бързо увеличават размера и дълбочината си. Силно е завишен рискът от сърдечно-съдови и белодробни усложнения. Лечението е консервативно – антикоагуланти (разреждат кръвта), компресивни чорапи и повдигане на крайника, противовъзпалителни с мощен обезболяващ ефект и венотоници. Лечението с някои антикоагуланти, като Синтром, изисква контрол чрез изследване на кръвта за фактори на съсирването, а според стойностите им лекарят назначава схема на лечение. По-модерните медикаменти като: Еликвис, Прадакса, Ксарелто не изискват такива изследвания. През 1-вия, 3-тия и 6-тия месец се провеждат контролни прегледи с Ехо-Доплер от съдов специалист. Оперативно лечение може да бъде приложено в някои случаи по преценка на лекаря и то може да бъде оперативно премахване на тромба (тромбектомия), филтър в долната куха вена, който да спре достигането на тромбите до белия дроб, или тромболиза, при която чрез катетър се вкарва вещество, което да разгради тромба.

БЕЛОДРОБНА ТРОМБОЕМБОЛИЯ (БТЕ)

Белодробна тромбоемболия е тромбоза на клон на белодробна артерия и прекъсване на кръвотока към белия дроб. Причините могат да бъдат много и от различно естество като:

  • Разширени вени на долни крайници и техните усложнения като тромбофлебит и флеботромбоза
  • Промени в съсирването поради генетични заболявания или синдроми
  • Големи коремни и гинекологични операции (в т.ч. цезарово сечение)
  • Пациенти с инфаркт, след аортокоронарен байпас или заболяване на белодробната система
  • Тежки фрактури на таза или долните крайници
  • Ортопедични операции, свързани с подмяна на стави
  • Залежаване
  • Затлъстяване
  • Медикаменти като хормонална или химиотрапия

Най-често БТЕ инцидент възниква от 3 до 7 дни след появата на ДВТ. В България годишно около 14 000 души имат БТЕ, а тежките форми, водещи до смърт, достигат до 5-10% поради остро нарушение на перфузията и вентилацията в белия дроб. Това води до покачване на въглеродния двуокис в кръвта и намаляването на кислорода. Налична е силна болка в сърдечната област, остър задух, очестяване на сърдечната дейност, аритмия, кашлица, повишаване на температурата, поява на лилава яка около шията (шиен венозен застой).

Поставяне на диагноза – скенерът е златен стандарт при поставяне на диагнозата. Пулмоангиография и ехокардиография дават пълна яснота за големината и броя на тромбите. Кръвно-газов анализ и Д-димер са задължителни кръвни изследвания.

Лечение – лечението на БТЕ е болнично, прилага се антикоагулационна терапия (Хепарин или негови производни), подаване на кислород (при тежки случаи апаратна вентилация), витамин К. Лечението продължава от 3 месеца до година, а в някои случаи е пожизнено.

 

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)