Полезно

Венозният и лимфен застой са често срещани в днешно време.
Съвременният начин на живот, в който сме в принудителна обездвиженост (колата - офиса, колата - в къщи) води до все по-чести оплаквания: отоци и болки в краката, крампи, тежест, а в  комбинация с наднормено тегло, с  хипертония, с  метаболитни проблеми и други, могат да доведат до тежки усложнения като дълбока венозна тромбоза (ДВТ).  (ДВТ) сама по себе си представлява съществен риск за развитие за белодробна тромбоемболия (БТЕ).

Терапията с ластични чорапи се прилага при пациенти със сериозни симптоми или рискови фактори. Те са често използвани, лесно приложими и ефективни при пациенти с венозен или лимфен застой, нарушено оросяване на крайниците и отоци.
Еластичните чорапи имат терапевтичен ефект. Те са изработени от специална материя, която създава компресия (притискане), с цел да се предотврати голямото налягане в глезениете и стъпалата.  Най-стегната част от чорапа е в глезена, постепенно той се разширява в горната част. Когато клапите на дълбоката венозна система развият недостатъчност или има тромбоза, се получава високо венозно налягане в долните крайници. Еластичните чорапи ефективно намаляват отока, забавят появата на разширени вени, облекчават болката в долните крайници и намаляват риска от развитие на тромбоза. За постигане на оптимални резултати се препоръчва ежедневна употреба (след предписание от лекар). Поставят се след събуждане, преди раздвижването и се свалят вечер преди сън.  Ежедневнето им изпиране и сушене ( по естествен път) са от изключителна важност с цел избягване на инфекции по крайниците. Чорапите не трябва да създават чувство на тежест, болка и напрежение и не бива да са нагънати. При покупка на ластични чорпаи е важно от пациента да се снемат няколко мерки, за да се определи точният размер. Измерва се под коляното най-широката част на прасеца и дължината от пода до свивката на коляното. По отношение на цвета и материята, производителите предлагат широка гама от продукти. Обикновено производителят прилага таблица с цел подбор на най-точния размер. Според напрежението, което стягащите чорапи създават, се различават няколко осносвни вида:

  • I-ва степен – създават лека компресия - 18 до 15 мм живачен стълб
  • II-ра степен – умерена компресия – 15-20 мм живачен стълб
  • III- та степен – компресия от 20-30 мм живачен стълб
  • IV-та степен – силна компресия – 30-40 мм живачен стълб (използва се при ДВТ)

Продължителността на употреба може да бъде от няколко месеца до няколко години или за цял живот. Лекуващият лекар определя продължителността на лечение според състоянието на пациента. Препоръчва се смяна на стягащите чорапи на всеки 6 месеца поради отпускане на еластичността.
При избора на компресивни чорапи се взимат под внимание редица фактори - възраст, физиологични особености, придружаващи заболявания, физическа активност, прием на лекарства.
Освен при доказани заболявания като: флебит, варици, диабетна полиневропатия, еризипел, някои хирургични интервенции, еластичните чорапи могат да се използват и като превантивна мярка при спортисти или лица, които са подложени на тежко натоварване. При професии с продължително заемане на седнала или изправена позиция, при професии с променено налягане (пилоти, стюардеси), по време на бременност, чорапи се използват само по предписание от лекуващия лекар  и с повишено внимание.
Рисковете свързани с лечението с компресивни чорапи са минимални и те са свързани с неправилния избор на материя (възможни са сърбеж и непоносимост) или с избора на неправилен размер, което създава трудност при поставянето на чорапите и намалява или увеличва напрежението от компресията.

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)