Полезно

Синдромът на Рейно е състояние, при което крайните части на тялото, най-вече пръстите на ръцете и краката, изтръпват и посиняват под действието на ниски температури или силен стрес. Наблюдава се спазъм на артериите, които кръвоснабдяват крайниците. Получава се намален приток на кислород и хранителни вещества, а това води до промяна на цвета на периферията на крайниците, която придобива синкав цвят.

Състоянието е преходно, а тъканите възвръщат нормалния си цвят при преминаване на спазъма. Обикновено първите симптоми се появяват в млада възраст, а етиологията все още е неизвестна. Много често Синдромът на Рейно не е обвързан с други заболявания, но може да бъде причинен и от придружаващи заболявания, които са свързани с кръвоносните съдове, ставите, мускулите или кожата.  Със синдромът на Рейно и лечението му се занимават специалисти ревматолози.
По време на криза пациентите усещат краткотрайно подуване, студени крайници, промяна на цвета, намаляване на чуствителността, изтръпване, скованост и понякога болка. При по-тежките случаи може да се увреди кръвоснабдяването на крайника, което да доведе до трофични изменения, дори и язви. Тези усложнения са много редки, но при дълго неглижиране на проблема, може в някои случаи да се стигне и до ампутации.
Лечението най-често е превантивно, а именно:

  • Предпазване от ниски температура
  • Носене на топли ръкавици и чорапи
  • Забранява се тютюнопушенето

Обикновено тези превантивни мерки са достатъчни за намаляване на епизодите и подобряват притока на кръв към засегнатите тъкани. При по-усложнени ситуации се изписват медикаменти като вазодилататори или инхибитори на калциевите канали, които имат за цел да отпуснат стените на малките кръвоносни съдове.
За поставяне на диагнозата се прави капиляроскопия – неинвазивно изследване под специален микроскоп, с който се оглеждат капилярите по ръцете. Цели да покаже брой, разположение, дължина, ширина и форма на капилярите. Това позволява ранното диагностициране и навременна помощ.

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)