Полезно

Бременността е необикновен момент, който всяка жена изживява по свой начин. Няма съмнение, че тя променя живота във всеки аспект, а щастието, което ни подарява след девет месеца не може да бъде сравнено с нищо. Но бремеността събужда и много въпроси.

Ето какво трябва да знаят бременните жени за разширените вени в този период от техния живот:
Бременността крие повишен риск от поява на разширени вени или усложняване на състоянието при вече появилите се такива, поради редица фактори. Големият корем, който създава напрежение върху малкия таз, а оттам тръгват вените на краката, причинява голямо напрежение върху венозните съдове. Циркулацията в долните крайници е затруднена. Венозната стена започва бавно да се отпуска, а комбинацията с хормоналните промени, които съпътстват всяка бременност може значително да усложни ситуацията. Венозните клапи, които са разположени във вътрешността на вените, имат функцията да спират връщането на венозната кръв към краката и да я изпомпват към сърцето с помощта на мускулите. Дисфункцията на тези клапи води до увеличаване на налягането във венозната система. Получава се венозен рефлукс, съдовете се деформират (разширяват, удължават и изпъкват над кожата). По време на бременност много често повишеното венозно налягане в повърхностната или дълбоката венозна система е предпоставка за развитие на разширени вени. Растящата матка, оказвайки натиск върху вените в малкия таз, е основна причина за поява на разширени вени не само по долните крайници, но и по вулвата. Предразположени към това усложнение са жените с фамилна обремененост към разширени вени. Често клиничните симптоми са: болка по хода на вените, тежест, отоци, сърбежи, крампи, кожни промени като пигментации и екзема.

При поява на разширени вени бременната жена трябва да следи за поява на зачервяване, уплътнение и болезненост по хода на вените, което е признак за тромбофлебит. Появата на оток, силна болезненост, зачервяване на крака и температура може да са признаци за флеботромбоза (запушване на дълбоките вени). Това изисква спешен медицински преглед и лечение. Състоянието може да бъде животозастрашаващо. Всички млади жени, които имат предразположеност или начална симптоматика на венозно заболяване е редно, преди или в началото на бремеността, да се консултират със специалист ангиолог. Извършва се преди забременяването или след прекъсване на кърменето с цел превенция на възможни усложнения или назначаване на поддържаща терапия по време на този така важен период. Гинекологът също трябва да бъде уведомен своевременно. Обикновено не се препоръчва прием на лекарства или хранителни добавки по време на бременността.

За бременните жени има специално създадени компресивени чорапи или еластични колани, но те трябва да бъдат изписани от специалист и с повишено внимание. Чорапогащите за бременни профилактират появата на разширени вени и облекчават симптоматиката на вече появилите се. Спазването на двигателен режим е изключително важно. Липсата на движение, затлъстяването, тютютнопушенето и заседналия начин на живот трябва да се избягват и при възможност да се правят леки гимнастики, които да спомагат за правилното кръвообращение. При удобна възможност да се подвигат краката на нивото на гръдния кош за 15-20 мин.

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)